Fakta om frukt och bär plus några recept

Fakta om frukt och bär

Färsk frukt och färska bär
Färsk frukt och färska bär är en både enkel och nyttig avslutning på en måltid och kan varieras på många sätt. Äpplen, päron och druvor kan t ex serveras tillsammans med ost.

Färsk frukt till sallader bör skäras och blandas en stund i förväg så att frukten saftar sig. Men den ska inte stå för länge, då förlorar frukten i näringsvärde, sallad med apelsiner kan också bli besk. Färska bär behöver sköljas bara bara om de är smutsiga. Lägg dem då i ett durkslag eller en sil och spola dem försiktigt med rinnande vatten.

Fruktkonserver och djupfrysta bär
Frukt och vissa djupfrysta bär kan serveras utan tillagning. Djupfrysta bär tinas i förpackningen. 1 liter bär tinar i rumstemperatur på 3- 4 timmar. Läggs paketet i kallt vatten tinar bären på ca 1 timme.

Fruktkonserver 
Året om finns frukt- och bärkonserver inlagda i sockerlag med eller utan smak. På burkarna finns information om hur frukten är inlagd, t. ex. skivor, bitar eller krossad frukt. T ex ananas förekommer i samtliga former, persikor i halvor och klyftor, päron som regel i halvor. 

Frukt till lagade efterrätter
Många uppskattar att som omväxling få en lagad efterrätt. Till matlagning passar syrliga och lösa äpplen bättre än söta och fasta äpplen. Päron med kärv smak kan användas, den kärva smaken försvinner under tillagningen. Torkad frukt är smakrik och kan ofta ersätta färsk frukt, t. ex. ringäpplen i stället för färska äpplen.

Torkad frukt 
Katrinplommon är torkade plommon av sviskontyp, som har ett fastare och smakrikare fruktkött än andra plommonsorter.
Några andra typer av torkad frukt är ringäpplen, aprikoser och blandad frukt som t ex passar utmärkt att ha i fruktkakor.


Marinerade apelsiner


Till 4 portioner
Tillagningstid ca 10 minuter
1 vitlöksklyfta
3-4 apelsiner
1-2 msk olja
Vit- eller kajennpeppar
(kryddkrasse)



Fakta om frukt och bär plus några recept - Nutritionsve


Gnid en salladsskål med en ituskuren vitlöksklyfta. Skala och skär apelsinerna i hinnfria klyftor. Lägg apelsinklyftorna i skålen. Pressa över den saft som finns kvar i hinnorna. Smaksätt oljan med peppar och häll den över apelsinerna. Klipp ev. kryddkrasse över.

Gott att servera till stekta kött- och fågelrätter.


Melon - och grapefruktsallad


Till 4 portioner
Tillagningstid ca 15 minuter
400-500 g melon
1 grapefrukt
(1 grönsallatshuvud)

Skala melonen och skär den i ganska stora bitar. Skala och skär grapefrukten i hinnfria klyftor. Blanda melon och grapefrukt i en skål. Pressa över den grapefruktsaft som finns kvar i hinnorna. Garnera ev. med sallatsblad.

Gott att servera till skinka, stekta kött- och fågelrätter


Grapefruktsallad med avocado


Till 4 portioner

Tillagningstid
ca 15 minuter
1 grapefrukt eller 2 apelsiner
2 mogna avocados

Skala och skär grapefrukten eller apelsinerna i hinnfria klyftor. Lägg klyftorna i en skål och pressa över den saft som finns kvar i hinnorna. Klyv och kärna ur avocadofrukterna. Tag ur fruktköttet med en sked och skär det i tärningar. Blanda ner avocadotärningarna.

Skicka en kommentar

0 Kommentarer
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad